Hukuman lebih berat kepada pemandu mabuk

Di United Kingdom jika didapati memandu dalam keadaan pengaruh alkohol (mabuk atau tidak), hukumannya ialah:

1. 6 bulan penjara
2. Unlimited fines
3. Gantung lesen setahun. 3 tahun gantung jika ditangkap sekali lagi dalam tempoh 10 tahun.

Itu sebab di UK, semua warganya tidak memandu sendiri bila keluar berhibur di pub atau night club. Mereka pergi dgn kawan, teksi, bas atau tramp dan balik dengan kawan atau teksi. Sebenarnya, mereka tak takut hukuman drunk driving tapi mereka lebih takut dengan eksiden. Jika eksiden sebab mabuk, mereka akan dipenjarakan hingga 14 tahun dan lesen akan ditarik balik.

UK kuatkuasakan undang-undang ketat begini kerana 90% penduduknya consume minuman alcohol dan minuman keras merupakan hidangan biasa disana terutama dalam meraikan sesuatu. Dari raja hingga ke rakyat bawahan di UK meminum minuman alcohol. Cuma tahap mabuk sahaja agak berbeza. Maka, kejadian drink drive dan eksiden disebabkan pemandu mabuk di UK agak rendah bukan sebab undang-undang tapi kesedaran masyarakatnya.

Menjual arak juga memerlukan lesen khusus dan meminum arak secara terbuka juga perlukan kebenaran. Tak boleh suka-suka minum ditepi jalan kecuali canned beers. Di stadium-stadium juga dijual arak tetapi hanya beer biasa, bukan liqour, spirit atau wine. Didalam stadium, hanya beer gelas plastik sahaja dibenarkan tapi terhad di ruang legar sahaja. Minum alkohol di tempat duduk (stand) adalah dilarang. Majoriti penyokong bola di UK dan Eropah menaiki kenderaan awam dan tidak memandu ke stadium.

Kredit : Zack Rahim

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: