Marzuki, Akramsyah dipecat daripada jawatan Bersatu

Dua ahli Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dipecat daripada menjawat jawatan dalam parti itu berkuat kuasa serta-merta selepas Tun Dr Mahathir Mohamad bersama empat pemimpin parti itu digugurkan keahlian mereka daripada Bersatu baru-baru ini.

Kedua-duanya ialah Senator Datuk Marzuki Yahya yang dipecat daripada jawatan Ketua Badan Pimpinan Negeri (BPN) Pulau Pinang dan Akramsyah Muammar Ubaidah Sanusi sebagai Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi parti itu (lantikan).

Akramsyah


Surat pemecatan bertarikh 2 Jun itu dikeluarkan dan ditandatangani oleh Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Bagaimanapun, surat tidak menjelaskan sebab pemecatan keahlian dua ahli tersebut.

Minggu lalu, Dr Mahathir bersama empat yang lain iaitu Timbalan Presiden Bersatu, Datuk Seri Mukhriz Mahathir; Ketua Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman; Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT), Dr Maszlee Malik serta Ahli Parlimen Kubang Pasu, Datuk Amiruddin Hamzah digugurkan keahlian Bersatu.

Marzuki


Berdasarkan surat yang diedarkan kepada media, keahlian kelima-lima mereka digugurkan atas alasan duduk di bangku pembangkang ketika persidangan pembukaan Dewan Rakyat pada 18 Mei lalu dan ditandatangani Setiausaha Kerja Bersatu, Muhammad Suhaimi Yahya.

Bagaimanapun, Dr Mahathir mendakwa tindakan Muhammad Suhaimi memecat beliau dan empat lagi pemimpin lain daripada parti itu adalah tidak sah malah mendakwa beliau masih lagi menjawat tugas sebagai Pengerusi Bersatu.

Menurutnya, beliau hairan dengan tindakan Suhaimi yang bertindak di luar Perlembagaan parti dan mempunyai lebih banyak kuasa berbanding pengerusi parti.

Sumber : Sinar Harian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: