Menteri Russia lawat Turki, bincang isu serantau termasuk Libya

Menteri Luar dan Pertahanan Russia akan mengadakan lawatan ke Turki hari ini, bagi mengadakan mesyuarat berhubung isu serantau, termasuk konflik di Libya.null

Mesyuarat oleh Sergei Lavrov dan Sergei Shoigu itu mendapat persetujuan Presiden Vladimir Putin serta rakan sejawatnya dari Turki, Recep Tayyip Erdogan.

Sumber diplomatik Turki memberitahu, situasi di negara utara Afrika itu akan menjadi tajuk utama perbincangan dalam mesyuarat di Istanbul nanti.

Media Turki juga melaporkan, mesyuarat terbabit turut akan menyentuh mengenai konflik di Syria.

Kementerian Luar Russia mengesahkan bahawa lawatan Lavrov dan Shoigu itu adalah bagi merundingkan masalah serantau berasaskan kepentingan bersama.

Turki dan Russia, yang menjalinkan kerjasama rapat sejak beberapa tahun kebelakangan ini saling bercanggah dalam menyokong Libya, yang dicemarkan dengan kekacauan politik sejak kejatuhan diktator Muammar Gaddafi pada 2011.

Russia, bersama Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan Mesir, menyokong Khalifa Haftar dan beliau dilaporkan turut menerima sokongan pasukan upahan Wagner, dipercayai milik sekutu Putin.

Turki bersama sekutu serantau iaitu Qatar pula menyokong kerajaan diiktiraf Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB) di Tripoli.

Sumber : BHOnline

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: