Salah lelaki, Betul perempuan

KENAPA lelaki Salah, perempuan pula Betul? Perkara terbabit ada benarnya apabila Muhammad Salah adalah seorang lelaki yang kini cukup terkenal sebagai pemain bola sepak Liverpool iaitu pasukan yang bakal diumumkan juara Liga Perdana Inggeris (EPL) untuk musim ini.

Namun, siapa pula Betul? Ramai yang tidak tahu terdapat dua individu wanita menggunakan nama terbabit iaitu pembantu pengadil Persekutuan Bolasepak Antarabangsa (Fifa) Betul Nur Yilmaz dan atlet pingpong Turki, Betul Nur Kahraman.

Sudah tentu lelaki adalah ‘Salah’ manakala wanita sentiasa ‘Betul’ dan perkara terbabit mula mendapat perhatian umum terutama kepada pengguna media sosial sekarang ini.

Pemain bola sepak yang berasal dari Mesir itu tidak perlu diperkenalkan lagi kerana cukup dikenali antara bintang yang bepengaruh dalam EPL dan antara peledak berbahaya bagi Liverpool.

Manakala, Betul Nur Yilmaz pula ada pembantu pengadil yang juga adalah seorang guru dan pernah membantu atau terbabit dalam perlawanan Liga Juara-Juara Eropah Wanita.

Selain itu, dia yang mula berkecimpung sebagai pengadil bola sepak turut terbabit dalam perlawanan Piala Dunia Wanita sejak tiga tahun lalu.

Sementara itu, Betul Nur Kahraman pula bergiat aktif sebagai pemain pingpong Turki selain turut menyambung pelajaran di sebuah universiti di Turki.

Namun, ketiga-tiga individu berkenaan tidak mengenali antara satu sama lain atau tidak pernah berjumpa.

Sumber : Harian Metro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: