Kes positif kunjung-mengunjung Aidilfitri bertambah

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesan berlaku pertambahan kes positif Covid-19 bagi aktiviti kunjung-mengunjung pada Aidilfitri yang lalu menjadikan keseluruhan dua kes hari ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, siasatan masih dijalankan melibatkan mereka yang terdedah dengan kes berkenaan.

“KKM sedang menyiasat kontak rapat kepada kes ke-7756 iaitu seramai 43 orang tetapi 42 daripadanya negatif manakala yang positif ialah kes ke-8439.

“Kesemua kontak rapat kes tersebut sudah diasingkan dan siasatan masih dijalankan,” katanya pada sidang media harian Covid-19 di sini hari ini.

Dalam pada itu, Dr Noor Hisham turut memaklumkan bahawa pihak hospital masih menjalankan siasatan berhubung kematian ke-120 semalam membabitkan wanita warganegara Malaysia berusia 96 tahun dari Sabah.

“Pihak hospital memerlukan masa untuk melengkapkan laporan sebelum dikemukakan kepada KKM,” katanya.

Sementara itu, Dr Noor Hisham menasihatkan orang ramai lebih bertanggungjawab dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang dikeluarkan KKM.

“Masyarakat perlu mengamalkan langkah-langkah pencegahan dan menggunakan maklumat terkini yang dikeluarkan KKM.

“Majikan dan pemilik kedai makan juga diingatkan supaya dapat memastikan pelanggan mereka tidak merokok di dalam restoran.

Katanya, KKM sentiasa melakukan pemantauan berhubung perkara itu bagi memastikan mereka tidak merokok di restoran dan tempat awam.

“Kita memerlukan kerjasama rakyat Malaysia kerana ini juga salah satu daripada pemerkasaan komuniti untuk melaksanakan tindakan seperti disarankan KKM,” katanya.

Sumber : Sinar Harian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: