Kematian Adib: Saksi ubah keterangan ketika siasatan semula

KUALA LUMPUR: Polis mencadangkan kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN) supaya menubuhkan pasukan khas bagi mengkaji semula keterangan saksi berhubung kematian anggota bomba, Allahyarham Muhammad Adib Mohd Kassim.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador, berkata cadangan pasukan kajian semula itu dibuat susulan keterangan saksi yang diambil selepas Mahkamah Koroner memutuskan punca kematian arwah adalah akibat perbuatan jenayah.

Beliau berkata, susulan arahan Koroner, polis merakam semula keterangan 30 saksi yang sebelum ini tampil ketika ikues kematian Muhammad Adib termasuk dua anggota bomba yang berada dekat dengan arwah ketika kejadian, serta 52 saksi baharu.

“Dua anggota bomba yang berada dekat dengan arwah secara konsisten mengatakan mereka tidak nampak siapa yang memukul dan mencederakan Muhammad Adib.

“Terdapat juga percanggahan keterangan daripada dua pakar patologi iaitu seorang yang dilantik keluarga dan seorang daripada Hospital Kuala Lumpur (HKL) yang menjalankan bedah siasat,” katanya pada sidang media khas di Bukit Aman, hari ini.

Difahamkan, ketika diambil keterangan semula oleh polis selepas perintah dikeluarkan oleh Koroner, seorang saksi yang sebelum ini mendakwa nampak mangsa dipukul, mengubah keterangan mengatakan perkara itu tidak berlaku.

Susulan perkembangan itu, keterangan terbabit akan dirujuk kepada Jabatan Peguam Negara untuk tindakan lanjut terhadap saksi berkenaan.

Susulan rakaman percakapan semula itu, Abdul Hamid berkata, PDRM kini mencadangkan kepada KDN mewujudkan pasukan khas mengkaji semula kes berkenaan berdasarkan keterangan yang dikumpul daripada semua saksi.

“Sehingga kini, tiada seorang saksi pun yang berada di tempat kejadian yang kita rakamkan keterangan semula, yang nampak Muhammad Adib ditarik keluar dari EMRS dan dipukul pada hari kejadian.

“Mustahil tiada saksi yang melihat jika Muhammad Adib dipukul. Siasatan masih diteruskan tetapi sehingga kini kita masih tidak jumpa walaupun seorang yang dapat mengatakan mangsa dipukul,” jelas beliau.

Beliau berkata, pihaknya bukan mahu menutup segera siasatan, sebaliknya mahu mencari kebenaran dalam kes itu, tetapi PDRM berdepan kekangan.

“Bantulah PDRM sekiranya ada maklumat. Saya juga tidak tahu, bagaimana dapatan dia tarik dan dipukul, saya tak tahu siapa mereka ini.

“Saya tidak ingin melengahkan, jika ada seorang saksi yang dapat meyakinkan kami bahawa dia nampak arwah Muhammad Adib ini ditarik, kami jalankan siasatan.

“Pihak polis tidak bermain politik, saya inginkan kebenaran dan polis akan meneruskan siasatan serta saya ingin memuaskan hati semua pihak,” katanya.

Sumber : BHonline

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: