Kes Adib: Panggil Semula Saksi, Kesan Pembunuh Sebenar

Rakyat negara ini masih menanti tindakan tegas kerajaan dalam Kes Adib yang menjadi tumpuan hangat masyarakat.

Pada masa sama, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan YB Hajah Zuraida Kamaruddin tegas meminta Polis DiRaja Malaysia untuk memanggil semula saksi kes. Beliau antara pimpinan politik yang mengikuti rapat Kes Adib.

Memetik kenyataan beliau dari BH Online pada 3 Julai 2020 lepas sebagai berkata, Polis Diraja Malaysia perlu memanggil semula semua saksi kes berkenan bagi mengesan pembunuh sebenar.

“Kes Adib sudah disahkan sebagai kes jenayah dan bukannya kemalangan. Bagaimanapun, hasil siasatan polis sebelum ini tidak dapat mengesan pelaku sebenar.

“Namun, apabila kes ini dibuka semula, saya berharap Kementerian Dalam Negeri dapat meneliti kembali dan bertemu dengan lebih 100 saksi berkaitan kes ini dan berharap penjenayah sebenar dapat ditemukan kali ini,” katanya.

Keadilan kes Adib bukan semata-mata berkait dengan sentimen politik dan perkauman tetapi ia adalah memperjuangkan keadilan buat barisan hadapan seperti anggota bomba.

Pengorbanan anggota bomba seperti Allahyarham Adib adalah atas tanggungjawab dan amanah tugas. Jika keadilan atas Adib gagal dikedepankan, maka barisan hadapan seperti anggota bomba akan berhadapan risiko ancaman jenayah semasa bertugas.

_PPI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: