Masih belum dapat benih nak tanam hemp – Timb menteri

Timbalan Menteri Kesihatan Dr Noor Azmi Ghazali memaklumkan kerajaan masih belum memutuskan lagi keputusan penanaman hemp bagi tujuan perubatan susulan beberapa perkara yang belum selesai.

“Tentang borang-borang dan sebagainya yang belum lengkap diisi sebenarnya, jadi penanaman hemp ini belum dibuat keputusan oleh Kementerian Kesihatan.

“Saya difahamkan benih pun tak dapat lagi sebenarnya,” katanya ketika ditanya mengenai cadangan penanaman hemp di Kedah.

Menjelaskan lanjut, Noor Azmi berkata penanaman hemp ini merupakan “keputusan kerajaan lepas bukan kerajaan sekarang.”

“Walaubagaimanapun, saya ingat orang ramai sudah tahu persediaan plot-plot untuk penanaman di Kedah, adalah untuk menanam hemp untuk tujuan untuk kajian sama ada bagus untuk perubatan masih di peringkat awal…

“Itulah statusnya,” kata Noor Azmi (gambar, bawah) bercakap kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Malam Ramah Mesra Media di Hotel Seri Pacific, Kuala Lumpur, malam tadi.

Pada 6 Nov 2019, menteri kesihatan pentadbiran PH ketika itu, Dr Dzulkefly Ahmad mengumumkan kerajaan akan membenarkan penanaman hemp, sejenis ganja daripada spesis Cannabis sativa bagi tujuan penyelidikan pihak industri.

Beliau dilaporkan berkata kebenaran itu adalah di bawah Seksyen 6B(2) Akta Dadah Berbahaya 1952, di mana menteri kesihatan mempunyai kuasa untuk memberi izin penanaman hemp, untuk pengeluaran serat dan biji sahaja bagi tujuan bukan komersial.

“Bagaimanapun tarikh pelaksanaan kebenaran ini masih belum dapat diputuskan.

“Ia bergantung kepada perbincangan bersama Kementerian Air, Tanah dan Sumber Asli,” kata Dzulkefly ketika itu.

Hemp yang merupakan tumbuhan hijau satu spesis dengan marijuana dari pokok yang digelar cannabis sativa.

Namun, yang membezakan keduanya adalah kandungan tetrahydrocannabinol (THC), dengan marijuana mempunyai sehingga 30 peratus dan dalam hemp hanya ada 0.3 peratus.

Selaian perubatan, hemp juga digunakan dalam produk makanan dan pakaian.

Noor Azmi pada 20 Jun lalu pula berkata Kedah antara lokasi yang dikenal pasti kerajaan bagi kebolehlaksanaan penanaman hemp untuk tujuan industri dan perubatan.

Menurutnya, usaha yang melibatkan beberapa pihak seperti Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (Ketsa), Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MOA) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) itu menjelaskan selain ubat-ubatan, hemp juga boleh dijadikan bahan untuk produk seperti baju, plastik, minyak dan biodiesel.

“Sekarang ini Ketsa perlu membuat permohonan untuk mendapatkan kebenaran menanam pokok ini.

“Saya difahamkan, mereka akan buat tanaman ini di Kedah dan persiapan sedang dibuat, namun penanaman masih belum dilakukan.

“Ini kerana masih ada beberapa maklumat yang dalam borang diberikan KKM kepada Ketsa masih belum selesai,” kata Noor Azmi.

Sumber : MalaysiaKini

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: