Denda RM100,000 terhadap pemandu mabuk dalam draf pindaan RUU

KUALA LUMPUR: Denda maksimum RM100,000 terhadap pemandu mabuk terkandung dalam draf cadangan pindaan Rang Undang-undang Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2020 yang akan dibentangkan pada sesi Dewan Rakyat sekarang.

Menteri Pengangkutan Wee Ka Siong menjelaskan cadangan itu mencadangkan kadar denda bagi kesalahan pertama daripada RM20,000 kepada RM100,000, dan RM150,000 bagi kesalahan seterusnya.

Turut dicadangkan tempoh pemenjaraan maksimum 15 tahun bagi kesalahan pertama, dan 20 tahun bagi kesalahan seterusnya; dan menaikkan tempoh penggantungan lesen daripada 10 tahun kepada 20 tahun.

Tahap baru hukuman bagi kesalahan memandu melibatkan alkohol, dadah, dan melulu itu terkandung dalam draf RUU yang akan dibawa ke Kabinet pada 17 Julai dan dibentangkan pada sesi Dewan Rakyat sekarang.

Wee berkata Kabinet bersetuju secara dasarnya untuk meminda Seksyen 41 hingga Seksyen 45 dalam Akta Pengangkutan Jalan bagi memperkenalkan hukuman lebih berat terhadap pesalah memandu dalam keadaan mabuk, bawah pengaruh dadah, atau melulu.

“Anda boleh minum sebanyak mana yang anda mahukan tetapi apabila minum minuman keras, jangan memandu kenderaan. Kalau mahu memandu kenderaan, sama juga jangan minum minuman keras,” katanya.

Isu berbangkit lain seperti pemandu perkhidmatan e-panggilan enggan membawa pulang penumpang mabuk akan diperjelaskan kemudian.

“Begitu juga bagi mereka yang memandu di bawah pengaruh alkohol tetapi berhenti di bahu jalan apabila melihat polis melakukan sekatan. Itupun kita akan ambil tindakan. Siapa yang lari dari ujian alkohol dilakukan pihak berkuasa juga akan dianggap kesalahan,” katanya.

Sumber : FMT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: