Komuniti | SEMANGAT MERDEKA BARU

Seakan menyerap semangat Wanita Besi Britain, Margaret Thetcher yang juga mantan Perdana Menteri UK, YBM Hajah Zuraida Kamaruddin melaungkan cogankata ‘Kerajaan Baru, Semangat Merdeka Baru’ sebagai pelonjak patriotik masyarakat.

Semasa mula-mula Margaret menjadi PM UK pada tahun 1979, negara tersebut dihimpit masalah pengangguran yang tinggi akibat kemelesetan ekonomi dunia dan ketika itu juga gerakan pembebasan Ireland Utara, IRA dan Sein Fein menjadi ancaman keselamatan dalam negeri di Britain.

Namun pada tahun 1981 telah berlaku Perang Falklands apabila junta Argentina telah menawan wilayah naungan British tersebut. Perang ini memberi makna besar kepada UK dan kerajaan pimpinan Margaret Thetcher berusaha keras menawan kembali wilayah itu. Mereka berjaya dan semangat patriotik rakyat Britain kembali melonjak.

Kebetulan pula negara kita turut menghadapi dan melalui ‘peperangan’ melawan Covid-19. Ternyata usaha dan langkah jitu kerajaan Perikatan Nasional mendapat keyakinan rakyat. Wabak Covid-19 berjaya ditanggani tetapi negara masih belum memenangi 100 peratus walaupun mencapai kadar sembuh 97 peratus.

Konvoi Merdeka yang digerakkan oleh Parlimen Ampang menjadi pentas terbaik melonjak semangat patriotik rakyat, sambil kesempatan beramah mesra dengan penduduk dan mengedarkan bendera Jalur Gemilang.

Dalam ucapan perasmiannya, YBM Zuraida melahirkan rasa syukur dan terima kasih tak terhingga kepada ‘frontliners’ seperti anggota Bomba, PDRM dan petugas semua agensi.

Beliau berharap rakyat Malaysia tanpa mengira kaum mendapat semangat baru untuk menyambut Hari Kemerdekaan 31 Ogos ini, dan mengambil pendekatan sama-sama menegur pihak yang tidak menghormati bendera negara.

_PPI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: