Rencana |MOF Luluskan Projek Stesen Sisa Pepejal Taman Beringin Semasa Era PH

Semalam, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Hajah Zuraida Kamaruddin telah diasak dengan isu 101 projek rundingan terus (RT) setelah pendedahan senarai berkaitan oleh Menteri Kewangan, Tengku Zafrul di parlimen.

Secara khusus, ia adalah projek membina, mengoperasi, menyelenggara stesen pemindahan sisa pepejal di Taman Beringin, Perak bagi menggantikan stesen pemindahan sedia ada yang telah uzur di taman tersebut.

‘Tipping fee’ asal adalah RM48 per tan di bawah kendalian Alam Flora.

Projek ini yang menjadi ‘bahan politik’ PH membantai Hajah Zuraida telah mendapat kelulusan Jemaah Menteri pada tahun 2017 (ketika pemerintahan Barisan Nasional) dengan cadangan pembinaan stesen pemindahan baharu ini melalui perolehan secara rundingan terus (RT).

Ketika itu juga, Kementerian Kewangan (MOF) juga telah meluluskan RT dengan rundingan harga dilaksanakan dan ‘tipping fee’ dipersetujui adalah RM49 per tan dengan mengambilkira ia merupakan fasiliti baharu.

Setelah berlaku perubahan pemerintah, kerajaan PH telah menetapkan supaya semua projek tender ditangguhkan dan disemak semula.

MOF telah membuat semakan semula projek ini dan bersetuju supaya ia diteruskan.

Kemudiannya MOF telah membuat rundingan semula harga dengan kontraktor terlibat dan kedua-dua pihak bersetuju dengan kadar tipping fee lebih rendah iaitu RM43.20 per tan.

Kontrak berlangsung selama enam (6) tahun dari tahun 2019 hingga 2025 termasuk; dua (2) tahun tempoh pembinaan (kos kontraktor) dan empat (4) tahun operasi.

Merujuk kepada penjelasan di atas, projek ini dibuat secara RT dengan kelulusan Kementerian Kewangan dan ia diteruskan bagi memastikan kelangsungan penyampaian perkhidmatan kerajaan yang berkualiti di samping memastikan kesejahteraan hidup rakyat terpelihara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: