Lagu Search bernilai jutaan ringgit

Kuala Lumpur: Pemain gitar Search, Noordin Taib mendedahkan ada beberapa pihak berminat untuk membeli katalog lagu-lagu kumpulan rock legenda itu yang dikatakan bernilai jutaan ringgit.

Noordin berkata, katalog lagu milik Go Search Sdn Bhd itu membabitkan lapan album studio mereka iaitu Fenomena, Karisma, Rampage, Gema Di Timur Jauh, Rock N’ Roll Pie, Bikin Wilayah, Selepas Banjir dan Gothik Malam Edan.

“Buat masa ini ia masih di peringkat awal perbincangan. Ada pelbagai perkara lagi perlu diperhalusi,” katanya kepada Harian Metro.

Selain Noordin, Search yang tahun ini mencecah usia 40 tahun turut dianggotai Kid (gitar) dan Nasir (bass) selepas penyanyi, Amy meninggalkan kumpulan itu tahun lalu.

Mereka juga menggunakan khidmat pemain dram undangan, Pae selain Datuk Awie selaku penyanyi undangan untuk konsert Projek Bikin Wilayah 2021.

Bagaimanapun, konsert terbabit sudah dua kali ditunda akibat penularan Covid-19.

Dalam perkembangan lain, Noordin berkata, Search turut diberi kebenaran untuk mengeluarkan semula produk kasut jenama Aliph yang popular pada era 1980-an.

“Kami sudah mengadakan perbincangan dengan pemilik eksklusif jenama itu baru-baru ini. Buat permulaan kami akan keluarkan semula model Aliph Search yang pernah dikeluarkan pada 1980-an. Ia akan diikuti dengan model Aliph yang lain,” katanya.

Nordin berkata, apa yang mereka lakukan itu juga untuk penjenamaan Search.

“Search kini bukan sekadar kumpulan rock, tetapi adalah satu jenama dan institusi. Sejak 1980-an hingga hari ini, ia adalah jenama yang kukuh dan tersendiri,” katanya yang menganggotai Search sejak 1984. _Harian Metro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: