Saya bukan Menteri ICERD, kata Saifuddin Abdullah

Kuala Lumpur, 13 April – Menteri Komunikasi dan Multimedia, Dato Saifuddin Abdullah hari ini menjawab tuduhan yang dilontarkan oleh bekas Menteri Pengangkutan Anthony Loke yang telah mendakwa bahawa cadangan kontroversi untuk meratifikasi Konvensyen Antarabangsa mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) adalah idea Saifuddin.

Melalui kenyataan di Facebook dan Twitter, Saifuddin mengulangi bahawa Konvensyen Antarabangsa mengenai Hak Asasi Manusia asalnya terkandung dalam Manifesto Pakatan Harapan dan turut dinyatakan oleh Tun Dr. Mahathir dalam ucapan beliau di PBB pada tahun 2018.

“Saya bukan menteri ICERD. Mengenai Statut Rom, keputusan untuk mengesahkan dan kemudian untuk tidak mengesahkan dibuat dalam Kabinet, dan saya adalah menteri yang bertanggungjawab” jelas Saifuddin Abdullah.

Anthony Loke mengakui bahawa agenda itu sebenarnya ada dalam manifesto Pakatan Harapan (PH) atau Buku Harapan. Namun beliau menegaskan bahawa usaha tersebut diperjuangkan oleh Saifuddin, yang merupakan Menteri Luar ketika itu, dengan mendakwa bahawa isu-isu itu tidak dibawa ke kabinet untuk dibincangkan.

Semakan NMT mendapati bahawa ICERD tidak disebut secara khusus dalam Buku Harapan.

ICERD telah dimulakan oleh Waytha Moorthy, mantan Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang bertanggungjawab untuk hal Perpaduan Nasional dan Kesejahteraan Sosial.

Loke menjawab pertanyaan anggota Majlis Profesor Negara Muhammad Asri Mohd Ali mengenai apakah Dr. Mahathir menyokong pengesahan ICERD dan Statut Rom dan adakah ia dalam agenda DAP semasa pemerintahan PH.

_NMT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: