Pelan Pemulihan Negara seiring langkah pemulihan Sabah

KOTA KINABALU: Pelan Pemulihan Negara yang diumumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini bertepatan dengan pendekatan pemulihan kerajaan negeri yang dilaksanakan di Sabah.

Sambil menyokong penuh pelan berkenaan, Ketua Menteri, Datuk Hajiji Noor, berkata pelaksanaannya diyakini dapat membantu negeri dalam memulihkan kesan pandemik COVID-19.null

Kerajaan negeri akan memberikan kerjasama penuh bagi memastikan pelan pemulihan yang merangkumi empat fasa itu berjaya dilaksanakan.

“Pelan Pemulihan Negara memang sangat tepat kerana ia sudah pasti dapat banyak membantu dalam pelaksanaan pendekatan pemulihan kerajaan negeri di Sabah,” katanya dalam kenyataan, malam ini.

Dalam perkembangan lain, Hajiji yang juga Menteri Kewangan negeri berkata kerajaan negeri turut menyokong langkah untuk memanjangkan proklamasi darurat selama enam bulan lagi.

Katanya, perkara itu mengambil kira kemungkinan berlaku peningkatan kes COVID-19 di Sabah disebabkan pilihan raya kecil Parlimen Batu Sapi dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bugaya yang perlu diadakan jika darurat ditamatkan nanti.

Kerusi Parlimen Batu Sapi dan DUN Bugaya kosong sejak akhir tahun lalu berikutan kematian penyandang masing-masing, Datuk Liew Vui Keong dan Manis Muka Mohd Darah, namun pilihan raya kecil ditangguhkan selepas darurat disytiharkan di kedua-dua kawasan sebelum diperluaskan ke seluruh negara bermula Januari lalu.

Sumber : BHOnline

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: