Melaka benarkan 100 jemaah solat Jumaat

Melaka: Kerajaan Melaka melalui Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim) membenarkan 100 jemaah solat Jumaat bagi tujuh masjid kerajaan dan 50 orang di masjid dan surau Jumaat di kariah seluruh negeri, mulai esok.

Tujuh masjid kerajaan ialah masjid yang ditadbir secara terus oleh Jaim, manakala masjid dan surau Jumaat (surau yang dibenarkan mendirikan solat Jumaat) adalah yang ditadbir oleh pengerusi dan ahli jawatankuasa (AJK) dipilih anak kariah masing-masing.null

Pengarah Jaim, Datuk Che Shukri Che Mat bagaimanapun berkata, jemaah solat fardu dan solat jenazah kekal 12 orang seperti yang ditetapkan sejak sekatan pergerakan penuh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang dilaksanakan sejak 1 Jun lalu.

“Berdasarkan situasi semasa, Kerajaan Melaka melalui keputusan Mesyuarat Majlis Kerajaan Negeri Melaka yang bersidang pada 16 Jun 2021 bersetuju mengeluarkan ketetapan baharu berkaitan jumlah maksimum jemaah solat Jumaat,” katanya dalam kenyataannya, hari ini.null

Bagaimanapun, aktiviti lain di masjid masih ditangguhkan, iaitu majlis bacaan surah Yasin dan tahlil, ceramah agama, akad nikah, kursus, bengkel, jamuan dan gotong-royong.

“Jaim berhak menarik semula kebenaran itu jika masjid atau surau didapati tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan berkaitan pandemik Covid-19,” katanya.

Sebelum ini, jemaah solat Jumaat dan fardu di masjid di negeri ini dihadkan hanya 12 orang berikutan sekatan pergerakan penuh PKP 3.0 di seluruh negara mulai 1 Jun lalu hingga 28 Jun ini.

Sementara itu, Jabatan Kesihatan Negeri Melaka (JKNM) dalam kenyataannya berkata, sebanyak 152 kes positif Covid-19 dicatatkan semalam, menjadikan keseluruhan kes positif seramai 15,276.

Sumber : Harian Metro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: