Terbaik! Anggota Wanita APM Sanggup Jadi Waris, Untuk Uncle India Tidak Dikenali Suntik Vaksin

BERGELAR anggota Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) bukan sekadar menyarungkan uniform, sebaliknya menggalas tanggungjawab menyumbang khidmat dan bakti kepada masyarakat.

Tugas itu bukan mudah kerana ia menuntut pengorbanan, kesabaran, kerjasama dalam mengendalikan pelbagai situasi.

Inilah nilai-nilai murni dipamerkan oleh seorang anggota wanita APM sehingga meraih perhatian warga maya.

Ceritanya bermula apabila seorang pegawai dikenali Mohd Shahril Abdul Ghani berkongsi kisah tentang anggota wanita APM, Prebet (PA) Nurul Syalinda Shamsuddin yang bertugas sebagai penyelaras acara di Pusat Pemberian Vaksin Mega, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.

Saban hari, anggota wanita itu komited memberikan bantuan kepada para peserta bagi memastikan proses mendapatkan suntikan vaksin Covid-19 berjalan lancar.

“Tapi hari ini aku lagi kagum. Ada seorang petugas Angkatan Pertahanan Awam. Semalam dia layan pakcik orang putih dengan memberikan penerangan dengan jelas dan teratur. Aku dengar sahaja dari tepi. Pangkatnya bawah sahaja tapi cakap orang putih (bahasa Inggeris) memang cemerlang.

“Kagum seketika. Bukan sahaja menjelaskan prosedur, tetapi menyelesaikan masalah orang itu. Jadi kalau nak selesai masalah tentu perlu bercakap panjang lebar. Cukup impress dengar dia bercakap.

“Hari ini lagi terkejut. Ada seorang pakcik India datang. Dia orang kelainan upaya pekak dan bisu. Dengan selambanya anggota ini berkomunikasi dengannya menggunakan bahasa isyarat!

“Powernya budak ni, aku pun panggil dia dan bertanya belajar sampai tahap mana? Ijazah? Master? Dia jawab saya Sijil Pelajaran Malaysia sahaja tuan. Katanya dia hanya belajar sendiri bahasa isyarat tersebut dan jawapan itu amat mengagumkan,” tulis Mohd Shahril.

Bukan itu sahaja, beliau turut mencoretkan keikhlasan hati Nurul Syalinda yang sanggup menjadi waris kepada seorang warga emas berbangsa India.

“Pakcik India itu ada masalah untuk mendaftarkan bagi menerima vaksin. Dia datang kerana diberitahu layak mendapat suntikan, walhal tidak mendaftar pun dan telefon miliknya 3310 (bukan telefon pintar). Malah pakcik berkenaan tidak mendaftar di mana-mana pusat kebajikan.

“Jadi untuk membantu pakcik berkenaan, Nurul Syalinda menawarkan diri menjadi waris (dependent) dan membantu mendaftarkan menggunakan telefon pintar miliknya. Dia berkata akan bertanggungjawab sampai pakcik berkenaan mendapat kedua-dua dos vaksin Covid-19,” katanya lanjut.

Tindakan murni anggota wanita terbabit turut mendapat pujian daripada Ketua Pesuruhjaya APM, Datuk Roslan Wahab yang berbangga dengan bakti dicurahkannya dan seluruh anggota bertugas.

Difahamkan, wanita itu juga menerima ucapan tahniah daripada Pejabat Menteri, Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas), Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof.

Dalam pada itu, warganet tidak melepaskan peluang menzahirkan pujian dan sokongan buat Nurul Syalinda.

APM merupakan agensi induk di bawah kawalan Jabatan Perdana Menteri. Sebelum ini agensi tersebut dikenali sebagai JPA3 atau Rescue 991. Mereka berkhidmat berteraskan slogan Sedia, Pantas, Berintegriti.

Sumber : SinarPlus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: