Dadah lebih RM6j disorok dalam kereta mewah

IPOH: Polis merampas dadah seberat 128.78 kilogram (kg) bernilai RM6.439 juta susulan penahanan dua lelaki tempatan di sekatan jalan raya di Plaza Tol Gopeng di sini, Rabu lalu.

Ketua Polis Perak Datuk Mior Faridalathrash Wahid berkata dalam kejadian kira-kira 7.30 malam itu, kedua-dua suspek berusia 41 dan 47 tahun yang menaiki kereta mewah jenis Bentley, dikesan dalam keadaan mencurigakan.

Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid, berkata ketika diperiksa, polis menemui dadah jenis Methamphetamine disorok di but kenderaan terbabit.

“Polis menemui dadah jenis Methamphetamine seberat 122.5 kg dalam 117 bungkusan teh Cina di ruang penyimpanan barang di but kenderaan itu yang diubah suai.

“Pemeriksaan lanjut menemui enam lagi bungkusan teh Cina yang mengandungi 6.28 kg dadah jenis Methaphetamine di ruang penyimpanan tayar tambahan di bahagian belakang kereta berkenaan.

“Polis turut menyita wang tunai bernilai RM3,390,” katanya pada sidang media di pekarangan Ibu Pejabat Polis Kontinjen Perak di sini, hari ini.

Mior Faridalathrash berkata, pemeriksaan mendapati kedua-dua suspek mempunyai surat kebenaran merentas negeri yang tamat tempoh atas alasan mempunyai urusan perniagaan.

Katanya, hasil ujian saringan air kencing mendapati hanya suspek berusia 41 tahun positif dadah jenis Methamphetamine manakala suspek berumur 47 tahun mempunyai empat rekod jenayah lampau berkaitan kes jenayah dan dadah.

“Semua dadah dirampas dipercayai untuk pasaran di sekitar utara Semenanjung.

“Kedua-dua suspek yang berasal dari Johor direman tujuh hari bermula 24 hingga 30 Jun manakala kes disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952,” katanya – BH ONLINE

oleh Balqis Jazimah Zahari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: