Tak guna tong sampah punca longgokan sampah

Johor Bahru: Tindakan penduduk di dua kampung setinggan yang tidak menggunakan kemudahan tong sampah dengan baik menjadi punca longgokan sampah di Jalan Persiaran Bumi Hijau Pandan di sini.

Pengarah SWCorp Negeri Johor, Cairul Hisham Jalaluddin berkata, perkampungan berkenaan adalah Kampung Ponderosa dan Kampung Melayu Pandan.

Menurutnya, SWCorp menerusi syarikat konsesi yang dilantik iaitu SWM Environment Sdn Bhd sudah menyediakan kemudahan tong sampah berserta perkhidmatan kutipan sampah di kawasan berkenaan dan kampung.

“Ia termasuk dua unit tong bersaiz 1100 liter disediakan di Jalan Persiaran Bumi Hijau dengan kekerapan kutipan sebanyak enam kali seminggu.

“Malah kemudian tong Roro bersaiz 16 tan turut disediakan di Jalan Imam dan Jalan Masjid dengan kekerapan kutipan enam kali seminggu,” katanya dalam kenyataan di sini.

Cairul Hisham berkata, bagi menangani masalah yang berlaku, pihak SWCorp mencadangkan penyediaan lokasi pembuangan sampah yang strategik dan penempatan semula penduduk setinggan.

“Kami juga mencadangkan kerjasama dengan syarikat persendirian menerusi program tanggungjawab sosial korporat (CSR) bagi mengindahkan kawasan berkenaan.

“Baru-baru ini syarikat SJ Varied Sdn Bhd menjadi contoh kerana melakukan CSR dengan membersihkan kawasan longgokan sisa, membuat semburan asap dan menambah lima unit tong bersaiz 660 liter di situ,” katanya.

Terdahulu, sekumpulan pekerja syarikat pengurusan sisa pepejal berkenaan, secara sukarela membersihkan longgokan sampah di laluan utama Kampung Melayu Pandan di sini.

Pengurus Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan SJ Varied, Muhamad Rais Ismail berkata, seramai 16 sukarelawan dari syarikat berkenaan menjalankan kerja pembersihan termasuk semburan asap secara percuma di sekitar perkampungan.

“Pembersihan yang dilakukan diharap dapat memberi keselesaan kepada penduduk kampung selain meningkatkan keselamatan pengguna jalan raya,” katanya. – HARIAN METRO

oleh Mary Victoria Dass

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: