Seluruh 6.1 juta dewasa di KL, Selangor terima vaksin sebelum 1 Ogos

KUALA LUMPUR, 17 JULAI : Semua 6.1 juta populasi dewasa di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor akan menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin Covid-19 menjelang 1 Ogos ini.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, ia melibatkan pemberian vaksin pada kadar 1.3 juta dos sehingga 25 Julai dan 1.3 juta dos lagi antara 26 Julai hingga 1 Ogos.

“Ini adalah tindakan segera kerajaan untuk menangani kenaikan kes-kes positif secara mendadak di Selangor dan KL.

“Data telah menunjukkan kes-kes COVID-19 yang serius mencatat penurunan yang ketara dengan pemberian vaksin,” katanya dalam hantaran Facebook, hari ini.

Dalam pada itu, antara langkah lain diambil kerajaan bagi mempercepat pemberian vaksin adalah bermula hari ini, warga emas berusia 60 tahun dan ke atas yang belum mendapat janji temu boleh hadir secara ‘walk in’ di mana-mana Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Selangor dan Kuala Lumpur.

Justeru, Muhyiddin berkata, proses vaksinasi untuk warga emas di dua kawasan tersebut dijangka selesai dalam beberapa minggu saja lagi.

Setakat ini, 88.16 peratus warga emas yang sudah berdaftar telah pun menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin Covid-19. – PPI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: