Rentas negeri ziarah bapa meninggal cetus kluster baharu

Kota Bharu: Seorang pemuda yang melakukan rentas negeri dari Selangor untuk pulang ke Kelantan bagi menziarah kematian bapanya, mencetuskan kluster baharu di negeri ini.

Kluster dikenali sebagai Kluster Sungai Long itu membabitkan daerah Jeli dan Kuala Krai yang menyebabkan 13 individu positif Covid-19, setakat semalam.

Jumlah individu positif berkenaan hasil ujian saringan yang dilakukan terhadap 30 individu.

Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan, Datuk Dr Zaini Hussin berkata, pemuda berusia 22 tahun itu melakukan rentas negeri dari Selangor ke Kelantan pada 11 Julai lalu.

“Lelaki itu pulang ke Kampung Sungai Long selepas bapanya meninggal dunia pada 10 Julai, sebelum dia disahkan positif pada 17 Julai hasil ujian saringan memandangkan pulang dari negeri berisiko tinggi.

“Sehingga kini hasil ujian saringan terhadap 30 individu mendapati 13 daripadanya positif dan ujian saringan akan terus dilakukan terhadap kontak dikenal pasti,” katanya ketika dihubungi.

Mengulas mengenai perkembangan Covid-19 di Kelantan, Dr Zaini berkata, keadaan kes di negeri itu belum stabil kerana kes harian membabitkan tiga angka.

“Malah, hampir setiap hari Kelantan merekodkan kluster baharu dan semalam sahaja tiga kluster direkodkan termasuk Kluster Sungai Long.

“Justeru, saya menasihatkan orang ramai supaya terus mematuhi prosedur operasi standard (SOP) terutama ketika sambutan Aidiladha bagi mengekang penularan Covid-19.

“Kita tidak mahu disebabkan kelalaian masyarakat, kes Covid-19 semakin meningkat di Kelantan,” katanya. – HARIAN METRO

oleh Nor Fazlina Abdul Rahim

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: