Berita | Kabinet sudah letak jawatan, kata KJ

PETALING JAYA: Kabinet sudah menyerahkan surat peletakan jawatan kepada Yang di-Pertuan Agong, kata Khairy Jamaluddin.

Dalam catatan di Instagram, beliau yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi dalam Kabinet Perdana Menteri Muhyiddin Yassin turut berterima kasih kepada rakyat yang memberi peluang kepadanya untuk berbakti kepada negara.

“Kabinet sudah menyerahkan surat peletakan jawatan kami kepada Agong. Terima kasih untuk peluang itu untuk berbakti kepada negara. Semoga Tuhan merahmati Malaysia,” katanya.

Terdahulu, Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Khairuddin Aman Razali memberi bayangan tempoh kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang memerintah selama 17 bulan berakhir selepas selesai mesyuarat Jemaah Menteri di Perdana Putra, Putrajaya, pagi tadi.

“Alhamdulillah. Selesai mesyuarat Kabinet terakhir kerajaan Perikatan Nasional pagi ini. Perdana Menteri akan bergerak untuk mengadap Yang di-Pertuan Agong. Tawakal kepada Allah selepas bertekad seusai mesyuarat,” katanya di Facebook.

Kenderaan membawa Muhyiddin memasuki perkarangan Istana Negara melalui pintu utama pada 12.23 tengah hari tadi.

Dilaporkan Muhyiddin ke Istana Negara untuk menyerahkan surat peletakan jawatan sebagai perdana menteri kepada Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Turut menguatkan lagi desas-desus itu apabila Ketua Pemuda Bersatu Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal mengucapkan terima kasih atas perkhidmatan dan pentadbiran Muhyiddin sebagai perdana menteri.

“Kami tetap teguh dan bangga dengan anda presiden. Terima kasih di atas perkhidmatan dan kepimpinan anda. Kita akan kembali lebih kuat, Insya-Allah,” katanya.

Pejabat Perdana Menteri dilaporkan akan mengadakan sidang media khas pada 2 petang ini susulan perkembangan terbaharu kedudukan Muhyiddin. – FMT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: