Berita | Biden diberi laporan perisikan tidak konklusif asal-usul COVID-19

WASHINGTON: Media Amerika Syarikat (AS) melaporkan Rumah Putih menerima laporan yang tidak konklusif mengenai asal usul wabak COVID-19, sebahagiannya disebabkan kekurangan maklumat daripada China.

Dua pegawai AS memberitahu Washington Post, penilaian yang diarahkan oleh Presiden Joe Biden 90 hari lalu, tidak dapat menyimpulkan secara pasti sama ada virus yang pertama kali muncul di China merebak kepada manusia melalui haiwan atau berpunca daripada kebocoran makmal penyelidikan di Wuhan.

Mereka berkata, beberapa bahagian laporan itu akan didedahkan dalam beberapa hari lagi.

Perdebatan mengenai asal usul virus yang membunuh lebih daripada empat juta orang dan menyebabkan ekonomi lumpuh di seluruh dunia menjadi semakin kontroversi.

Ketika Biden mengarahkan siasatan, beliau berkata bahawa agensi perisikan AS terbahagi dua mengenai kemungkinan senario iaitu daripada haiwan atau makmal.

Bekas presiden, Donald Trump dan pembantunya yang membantu mendorong teori kebocoran makmal, menuding jari kepada Beijing, yang menafikan hipotesis itu.

Menurut pegawai, walaupun arahan Biden bahawa komuniti perisikan melipatgandakan usaha mereka untuk menyelesaikan perdebatan asal, siasatan 90 hari tidak membawa kepada satu kesepakatan.

Menurut Wall Street Journal, sebahagian masalah berpunca daripada kekurangan maklumat terperinci dari China.

“Sekiranya China tidak memberikan akses ke kumpulan data tertentu, anda tidak akan benar-benar tahu,” kata seorang pegawai kepada Jurnal dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan kerana laporan itu tidak disebarkan.

Beijing telah menolak gesaan dari AS dan negara lain supaya siasatan asal yang baharu selepas lawatan pasukan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada Januari lalu juga terbukti tidak meyakinkan dan berdepan kritikan kerana kekurangan ketelusan dan akses.

Sementara itu, tekanan semakin meningkat bagi menilai teori kebocoran makmal dengan lebih mendalam.

Pada awal pandemik, hipotesis asal semula jadi bahawa virus muncul pada kelawar kemudian disebarkan kepada manusia, kemungkinan melalui spesies perantara diterima secara meluas.

Namun, saintis kemudian tidak menemui virus pada kelawar atau haiwan lain yang berpadanan dengan genetik SARS-CoV-2. – AFP

kredit foto: Hector Retamal/AFP/Getty Images

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: