Kadar faedah pinjaman domestik kekal

KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia (BNM) menerusi Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) pada mesyuaratnya semalam membuat keputusan untuk mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (OPR), yang menjadi rujukan kadar faedah pinjaman tempatan pada 1.75 peratus.

Menurut bank pusat itu dalam kenyataannya, ekonomi global terus pulih, disokong oleh peningkatan aktiviti perkilangan dan perkhidmatan. Katanya, kekuatan pemulihan berbeza-beza merentas pelbagai negara terutamanya mengikut liputan pemberian vaksin, pelonggaran langkah pembendungan dan tahap sokongan dasar.

“Negara yang mencapai kemajuan yang lebih baik dalam pelaksanaan program pemberian vaksin sudah dapat melonggarkan langkah pembendungan dan membolehkan aktiviti dalam negeri terus pulih.

“Rangsangan fiskal dan monetari yang besar di beberapa negara maju terus menyokong momentum pemulihan. Keadaan kewangan juga kekal menyokong pertumbuhan.

“Secara keseluruhan, imbangan risiko terhadap prospek pertumbuhan global cenderung ke arah pertumbuhan menjadi lebih perlahan.

Hal ini disebabkan terutama oleh ketidakpastian berhubung perkembangan pandemik berikutan munculnya varian yang membimbangkan dan potensi risiko kemeruapan pasaran kewangan yang ketara berikutan perubahan dasar monetari ekonomi utama,” katanya.

BNM berkata, bagi ekonomi Malaysia, pelaksanaan semula langkah pembendungan di seluruh negara bagi mengekang penularan semula kes COVID-19 telah memperlahankan momentum pertumbuhan.

Bagaimanapun, katanya pelonggaran yang diberikan secara berperingkat baru-baru ini kepada lebih banyak sektor ekonomi beroperasi, di samping kemampuan syarikat lebih tinggi untuk membuat penyesuaian dalam persekitaran operasi baharu serta sokongan dasar yang berterusan, sebahagiannya mengurangkan kesan terbabit dan membolehkan ekonomi terus berada pada landasan pemulihan.

“Pada masa hadapan, pelonggaran langkah pembendungan yang selanjutnya, kemajuan pesat program pemberian vaksin dalam negeri dan pengembangan permintaan global yang berterusan akan menyokong momentum pertumbuhan menjelang 2022.

“Bagaimanapun, risiko terhadap prospek pertumbuhan kekal cenderung ke arah pertumbuhan menjadi lebih perlahan disebabkan oleh faktor luaran dan dalam negeri.

“Faktor ini termasuk kelewatan dalam pelonggaran atau pelaksanaan semula langkahpembendungan secara keseluruhan yang disebabkan oleh kesan varian baharu COVID-19 yang membimbangkan dan pemulihan pertumbuhan global yang lebih rendah daripada jangkaan” katanya.

Bank pusat menambah, sejak awal tahun hingga kini, purata inflasi keseluruhan ialah 2.3 peratus dan diunjurkan antara 2.0 peratus hingga 3.0 peratus pada 2021.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: