Berita | UK mansuhkan rancangan pasport vaksin

LONDON: Kerajaan United Kingdom (UK) memansuhkan rancangan yang mengkehendaki rakyat England menunjukkan pasport vaksin sebagai syarat memasuki acara membabitkan ramai orang seperti dalam kelab malam, kata Menteri Kesihatan, Sajid Javid.

Terdahulu, kerajaan pernah mengumumkan akan memperkenalkan langkah itu pada hujung bulan ini, meskipun mendapat tentangan dari peniaga dan beberapa Ahli Parlimen dari parti Konservatif.

Javid mengumumkan pusingan U itu dengan alasan kerajaan melihat langkah itu tidak perlu dalam situasi wabak sekarang ini, berikutan kadar vaksinasi tinggi di negara itu.

“Kami menelitinya dengan teliti dan sementara kami perlu menyimpannya sebagai potensi pilihan, saya gembira tegaskan di sini kami tidak akan meneruskan rancangan untuk pasport vaksin,” katanya kepada stesen penyiaran BBC.

UK merekodkan lebih 80 peratus populasi berumur 16 tahun ke atas menerima dua dos lengkap vaksin COVID-19 dan dijangka juga akan mengumumkan dalam masa terdekat sama ada pihaknya akan memberi suntikan vaksinasi kepada kanak-kanak berusia 12 hingga 15 tahun.

Javid menjelaskan, idea yang mewajibkan untuk menunjukkan dokumentasi di tempat riadah membuatkan beliau tidak selesa, kerana beberapa pemimpin pembangkang menggelar langkah ini sebagai potensi melanggar kebebasan awam.

“Tidak langsung tidak menyukai idea yang mengkehendaki orang menunjukkan kertas kepada anda atau sesuatu untuk melakukan aktiviti harian,” ujar beliau.

Perubahan tiba-tiba itu berlaku selepas Menteri Vaksin, Nadhim Zahawi, ketika dalam Parlimen pada minggu lalu berkata, rancangan itu akan dilaksanakan akhir bulan ini, ketika semua individu berumur 18 tahun ke atas mempunyai masa untuk menerima kedua-dua dos suntikan vaksin.

Javid memberitahu Times Radio bahawa faktor penentu utama adalah tidak seperti di beberapa negara lain yang sudahpun memperkenalkan pasport vaksin, namun England sebaliknya mengambil kira peningkatan kadar pengambilan vaksin secara berterusan.

“Orang bercakap mengenai sijil sebagai alat untuk meningkatkan kadar vaksinasi. Saya tidak pasti sama ada kita perlu lakukan itu,” tambahnya.

Pengumuman itu menyusul selepas kerajaan Scotland Khamis lalu meluluskan pengenalan pasport vaksin pada bulan depan, sebagai syarat kepada mereka yang ingin memasuki kelab malam dan festival muzik.

Mengulas laporan media mengenai kerajaan akan membatalkan sekatan perjalanan termasuk ujian saringan RT-PCR yang mahal sebelum berlepas dan ketibaan dari perjalanan luar negara, menurut Javid kepada Sky News, beliau mahu melakukan itu secepat yang mungkin.

Javid turut mengesahkan kerajaan akan mengumumkan cadangan untuk menarik kuasa darurat tertentu sepanjang pandemik COVID-19, termasuk kuasa untuk menutup perniagaan dan sekolah. – AFP

kredit foto: Tolga Akmen/AFP/Getty Images

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: