Berita | Taliban mohon sertai perbahasan di UNGA

NEW YORK: Kerajaan baru Taliban di Afghanistan memohon untuk berucap pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) Ke-76 minggu ini.

Jurucakap Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Stephane Dujarric, memberitahu AFP, jawatankuasa tauliah kini dalam proses memutuskan permintaan berkenaan.

Menurutnya, Setiausaha Agung  PBB, Antonio Guterres, menerima surat daripada kumpulan itu, yang ‘memohon untuk mengambil bahagian’ dalam perbahasan peringkat tinggi.

Katanya, surat itu diterima pada Isnin lalu, bertarikh 20 September iaitu sehari sebelum persidangan dimulakan, dengan ditandatangani oleh Menteri Luarnya, Amir Khan Muttaqi.

Surat itu turut memaklumkan, Duta Besar Afghanistan untuk PBB ketika pemerintahan kerajaan terdahulu, Ghulam Isaczai, ‘tidak lagi mewakili’ Afghanistan di PBB.

Surat berkenaan turut memberitahu, Taliban mencalonkan jurucakap mereka yang berpangkalan di Doha, Suhail Shaheen, sebagai wakil tetap Afghanistan.

Catatan dengan kepala surat ‘Emiriah Islam Afghanistan, Kementerian Luar Negeri’ itu turut menyatakan bekas presiden negara itu, Ashraf Ghani, ‘digulingkan’ pada 15 Ogos, pada hari beliau melarikan diri dari negara itu.

“Negara di seluruh dunia tidak lagi mengiktiraf beliau sebagai presiden,” menurut surat kepada PBB itu.

Dujarric turut memberitahu, Guterres menerima surat berasingan dari Isaczai bertarikh 15 September, yang menyenaraikan delegasi Afghanistan bagi persidangan kali ini.

“Kedua-dua surat ini dihantar oleh sekretariat, selepas rundingan dengan pejabat presiden Perhimpunan Agung, dengan anggota jawatankuasa tauliah bagi sesi UNGA ke-76,” katanya.

Negara dalam jawatankuasa berkenaan adalah Russia, China, Amerika Syarikat, Sweden, Afrika Selatan, Sierra Leone, Chile, Bhutan dan Bahamas.

Bagaimanapun, masih belum ada pengesahan sama ada jawatankuasa itu akan bermesyuarat sebelum berakhirnya persidangan terbabit Isnin depan. – AFP

kredit foto: AFP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: