Berita | Belanjawan 2022: Kerajaan beri tumpuan pulihkan ekonomi

PUTRAJAYA – Kerajaan yakin akan memberi tumpuan terhadap pemulihan ekonomi dalam Belanjawan 2022 yang dijadualkan dibentang akhir bulan ini.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC), Tan Sri Noh Omar berkata, masalah kesihatan akibat Covid-19 yang membelenggu negara sejak tahun lalu kini dapat di atasi.

“Jadi saya berpandangan pada Belanjawan 2022, kerajaan akan memberi tumpuan terhadap pemulihan ekonomi,” katanya dalam sidang akhbar selepas Majlis Pertukaran Memorandum Persefahaman (MoU) Pelaksanaan Program Pembangunan Vendor di sini pada Isnin.

Menurutnya, dalam sesi libat urus bersama Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, MEDAC telah memohon peruntukan RM1 bilion dalam belanjawan tersebut.

Pada 2 Oktober lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menegaskan Belanjawan 2022 akan memberi fokus kepada rakyat berikutan masih ramai yang terkesan akibat pandemik Covid-19.

Dalam pada itu, Noh berkata, MEDAC telah memohon peruntukan RM97 juta bagi Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) untuk membangunkan usahawan tempatan agar lebih berdaya saing. -SINAR HARIAN

oleh Tuan Buqhairah Tuan Muhamad Adnan

kredit foto: Forbes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: