Berita | Siasat pesawat Singapura ceroboh ruang udara Pasir Gudang

PASIR GUDANG: Kerajaan Persekutuan dan kerajaan Johor, perlu segera menyiasat dan mengambil tindakan terhadap kejadian pencerobohan ruang angkasa Malaysia oleh pesawat Singapura, yang semakin kerap kebelakangan ini.

Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim, berkata beliau menerima banyak aduan daripada penduduk mengenai pesawat tentera udara Singapura yang terbang rendah di sekitar kawasan berkenaan yang bukan sahaja menimbulkan gangguan malah kebimbangan.

Katanya, kekerapan pesawat tentera republik itu menceroboh ruang udara negara ini juga menimbulkan persoalan kerana semakin meningkat sejak awal bulan ini.

“Selaku Ahli Parlimen Pasir Gudang saya mohon Kerajaan Pusat dan kerajaan Johor, terutama Kementerian Luar Dan Kementerian Pertahankan menyiasat segera kejadian pencerobohan ruang angkasa Malaysia oleh pesawat negara asing ini.

“Tindakan sewajarnya perlu diambil oleh kerajaan.

“Kejadian pencerobohan ruang angkasa negara kita ini kelihatan kerap berlaku selepas Kerajaan Pusat membangkitkan isu untuk mengkaji semula kes Batu Puteh atau Pedra Blanca,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Mengulas lanjut, Hassan berkata, beliau telah menerima banyak aduan dari orang ramai serta penduduk setempat di Pasir Gudang yang membabitkan Parlimen Tebrau dan Parlimen Pasir Gudang, mengenai isu berkenaan sejak awal Oktober lagi.

“Mereka mengadu kepada saya mengenai kekerapan kelihatan pesawat tentera republik Singapura terbang rendah di ruang angkasa Pasir Gudang yang berjiran dengan Singapura.

“Kawasan yang terbabit adalah seperti di Kampung Pasir Putih, Taman Scientex, Taman Air Biru dan Taman Cendana,” katanya. – BH ONLINE

oleh Mohamed Farid Noh

kredit foto: AFP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: