Berita | Harga sawit dijangka kekal kukuh pada 2022 – CPOPC

KUALA LUMPUR: Harga sawit dijangka kekal kukuh tahun depan kerana pengeluaran akan kekal tertekan berikutan kos baja yang melambung tinggi dan kekurangan buruh yang berpanjangan.

Majlis Negara Pengeluar Minyak Sawit (CPOPC) berkata, sektor itu, yang sudah pun menghadapi hasil lembap selepas pekebun mengurangkan penggunaan baja pada 2018 dan 2019, mungkin sekali lagi mengalami input yang lebih rendah tahun depan.

CPOPC berkata, pekebun kecil dijangka mengurangkan input kerana harga nitrogen dan fosfat telah melonjak sebanyak 50%-80% sejak pertengahan 2021, manakala firma perladangan mungkin menghadapi cabaran akibat kekangan bekalan.

“Akibatnya, Indonesia dan Malaysia mungkin tidak dapat memberikan pertumbuhan keluaran yang banyak pada 2022,” katanya.

Kedua-dua negara tersebut secara kolektif membentuk 85% daripada bekalan minyak sawit dunia.

Bekalan yang terhad telah pun melonjakkan harga penanda aras niaga hadapan minyak sawit mentah sebanyak 31% setakat tahun ini, dengan kontrak itu mencecah rekod tertinggi sebanyak RM5,220/tan.

“Pengeluaran minyak sawit akan kekal dikekang dengan potensi peningkatan yang terhad, dan harga mungkin akan terus didagangkan dalam julat kenaikan harga AS$1,000/tan,” kata CPOPC.

Majlis itu meramalkan import minyak sawit China meningkat kepada 7.2 juta tan pada 2021/22, daripada 6.8 juta tan pada 2020/21, dirangsang oleh pemulihan ekonomi.

Import oleh India dianggarkan pada 8.6 juta tan pada 2021/22, meningkat daripada 8.5 juta tan pada 2020/21, manakala import Kesatuan Eropah dianggarkan meningkat kepada 6.9 juta tan daripada 6.2 juta tan pada 2020/21.

CPOPC, bagaimanapun, memberi amaran bahawa kesan daripada varian coronavirus Omicron telah menimbulkan keraguan terhadap pemulihan permintaan. – Dagang News

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: