Berita | Wisma Putra nafi pegawai kedutaan di Kyiv melarikan diri

KUALA LUMPUR: Wisma Putra menafikan dakwaan mengatakan pegawai Kedutaan Besar Malaysia di Kyiv melarikan diri dari wilayah itu, seperti dilaporkan beberapa media dan disebarkan di media sosial.

Mereka turut menafikan, kononnya tiada prosedur operasi standard (SOP) pemindahan pegawai kedutaan dan individu warganegara keluar dari Ukraine, dan menyifatkan semua dakwaan itu sebagai tidak berasas.

Dalam satu kenyataan, Wisma Putra menegaskan semua kedutaan besar Malaysia, termasuk di Kyiv, mempunyai Pelan Evakuasi yang sedia diaktifkan sekiranya perlu, dan sentiasa dikemaskini berdasarkan situasi di lapangan dan keperluan semasa.

Jelasnya, kerajaan membincangkan Pelan Evakuasi rakyat Malaysia dari Ukraine dan pelaksanaannya secara terperinci ketika Mesyuarat Jemaah Menteri pada 16 Februari lalu, di mana Menteri Luar Negeri memaklumkan perkembangan di Ukraine, terutamanya status keselamatan dan kebajikan rakyat Malaysia di sana.

“Mengambil kira keadaan yang meruncing di lapangan dan bagi menjamin keselamatan dan kebajikan rakyat Malaysia, Perdana Menteri membuat keputusan pada 24 Februari supaya Pelan Evakuasi warganegara Malaysia di Ukraine diaktifkan serta-merta.

“Pergerakan misi evakuasi warganegara Malaysia dari Ukraine dan maklumat sensitif seperti pelan evakuasi tidak didedahkan kepada umum demi menjaga keselamatan semua yang terbabit dalam misi itu.

“Pendekatan ini penting bagi memastikan pelaksanaan misi berjalan lancar mengikut perancangan yang ditetapkan,” katanya.

Sebelum ini, media berpusat di Hong Kong, South China Morning Post melaporkan, diplomat Malaysia melarikan diri dari Kyiv dengan empat kereta selepas bas sewa mereka tidak tiba.

Media itu mendakwa, mereka terpaksa melarikan diri selepas proses pemindahan mereka tidak berjalan lancar kerana Wisma Putra sebelum ini menjangkakan pencerobohan Russia terhadap Ukraine tidak akan berlaku. – Berita Harian

oleh: Ahmad Suhael Adnan

kredit foto: TheGuardian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: