Berita | Russia ‘secara lisan’ setuju cadangan Ukraine

Kyiv, Ukraine: Perunding utama Ukraine dalam rundingan damai dengan Rusia berkata bahawa Moscow secara lisan bersetuju dengan cadangan utama mereka, dan ia meningkatkan harapan untuk menamatkan pertempuran.

Perunding David Arakhamia memberitahu saluran televisyen Ukraine bahawa sebarang pertemuan antara Presiden Ukraine Volodymyr Zelensky dan Presiden Rusia Vladimir Putin itu kebarangkalian tinggi akan berlaku di Turki.

“Russia sudah memberikan jawapan rasmi kepada semua jawatan, iaitu mereka menerima jawatan (Ukraine), kecuali isu Crimea (dilampirkan oleh Russia pada 2014),” kata Arahamia.

Dia berkata, bagaimanapun setakat ini tiada pengesahan rasmi secara bertulis tetapi pihak Russia berkata demikian ‘secara lisan’.

Kenyataan itu datang ketika Ukraine berkata ia sudah menguasai semula seluruh wilayah Kyiv.

Arahamia berkata, Moscow bersetuju dalam perbincangan bahawa referendum mengenai status natural Ukraine akan menjadi satu-satunya jalan keluar daripada situasi ini.

Ditanya apa yang akan berlaku jika rakyat Ukraine mengundi menentang status itu untuk negara, Arahamia berkata “kami sama ada akan kembali ke keadaan perang, mungkin, atau kembali kepada rundingan baharu.”

Arahamia berkata, Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan menghubungi kedua-dua pemimpin itu Jumaat lalu, dan mengatakan beliau akan menjadi tuan rumah mesyuarat itu.

“Tarikh mahupun tempatnya tidak diketahui, tetapi kami percaya tempat itu berkemungkinan besar adalah Ankara atau Istanbul,” katanya.

Turki, yang mempunyai hubungan baik dengan Russia dan Ukraine, berusaha untuk menjadi pengantara bagi meredakan konflik itu.

Sejak Putin melancarkan pencerobohannya ke atas Ukraine, Zelensky berulang kali menggesa untuk mengadakan perbincangan secara bersemuka dengan ketua Kremlin. – AFP

Disunting oleh: Harian Metro

kredit foto: Reuters

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: