Berita | Bersatu terdesak, perlu ganti Muhyiddin, kata penganalisis

PETALING JAYA: Seorang penganalisis menyifatkan Bersatu berada dalam situasi “sangat terdesak” dan memerlukan seseorang untuk mengambil alih kepimpinan daripada Muhyiddin Yassin.

Azmi Hassan dari Akademi Nusantara berkata prospek Bersatu, malah Perikatan Nasional, kelihatan suram terutama selepas kegagalan percubaan untuk menjalin beberapa bentuk kerjasama dengan Pejuang dan Pakatan Harapan.

Katanya, beliau bingung bahawa Bersatu bersedia mendekati semula bekas rakan kongsinya memandangkan wujud permusuhan antaranya dengan parti pembangkang susulan Langkah Sheraton pada 2020.

“Selepas ditolak oleh Pejuang dan PH, Bersatu perlu berfikir sedalam-dalamnya tentang pemimpin baharu,” katanya kepada FMT.

“Muhyiddin, semasa menjadi Perdana Menteri, merosakkan reputasinya. Masalah bermula apabila beliau mengisytiharkan darurat dengan alasan untuk mengawal wabak itu.”


Azmi berkata, terdapat bekas Ahli Parlimen Umno dalam Bersatu yang boleh mengambil alih daripada Muhyiddin, tetapi persoalannya sama ada ahli Bersatu yang berada di sana sejak awal akan menerimanya.

Minggu lalu, Pengerusi Pejuang Dr Mahathir Mohamad berkata Muhyiddin telah meminta bantuannya supaya beliau boleh menjadi Perdana Menteri semula. Mahathir berkata pihaknya tidak akan menyokong seseorang yang pernah gagal dalam jawatan tertinggi.

Ketua Pemuda Bersatu Wan Ahmad Fayhsal Ahmad Kamal kemudiannya memberitahu FMT bahawa parti pembangkang lain telah menghubungi Muhyiddin untuk berbincang untuk bekerjasama bagi PRU15, tetapi beliau tidak menamakan parti itu.

Pengerusi DAP Lim Guan Eng dan Presiden Warisan Shafie Apdal telah bersuara menentang membentuk sebarang perkongsian dengan parti Muhyiddin, dan Presiden Amanah Mohamad Sabu telah menafikan pernah mendekati Muhyiddin.

Oh Ei Sun dari Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura berkata penghinaan pembangkang terhadap Bersatu melangkaui Muhyiddin, bahawa mereka melihatnya sebagai “satu daripada kohort” yang dianggap bersalah atas kejatuhan PH daripada kuasa.


Beliau berkata, Setiausaha Agung Bersatu Hamzah Zainudin paling berkemampuan untuk mengambil alih daripada Muhyiddin, tetapi tidak jelas sama ada Menteri Dalam Negeri itu mempunyai karisma untuk memimpin parti.

Beliau juga berkata kedua-dua Hamzah dan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Azmin Ali telah “dikompromi” kerana menjadi antara dalang Langkah Sheraton.

Kedua-dua penganalisis, Azmi dan Oh menjangkakan Bersatu akan kehilangan beberapa ahli dan pemimpin parti kepada parti lain ketika negara semakin hampir dengan PRU15.

Oh menambah, semua parti akan mengalami pergerakan sedemikian menjelang pilihan raya. – FMT

oleh: Ahimsya Karu

kredit foto: Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: