Berita | Kaji semula MoU dengan kerajaan, ahli Parlimen PKR beritahu PH

PETALING JAYA: Seorang ahli Parlimen PKR menggesa Pakatan Harapan (PH) mengkaji semula komitmen terhadap memorandum persefahaman (MoU) dimeterai bersama kerajaan Ismail Sabri Yaakob, susulan keputusan tidak membentangkan Rang Undang-undang (RUU) Anti Lompat Parti dalam sidang khas Dewan Rakyat, Isnin ini.

Ahli Parlimen Pasir Gudang Hassan Karim berkata, Majlis Presiden PH pernah menyatakan kepada umum bahawa jika kerajaan gagal melaksanakan RUU ALP, maka MoU berkenaan akan dibatalkan.

“RUU ALP adalah teras dan intipati dalam MoU.

“Jadi, sekarang adalah “moment of truth” kepada Majlis Presiden PH. Adakah mereka masih berpegang dengan pendirian berani mereka itu?,” katanya dalam kenyataan.

Semalam Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang), Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, Jemaah Menteri tidak bersetuju dengan cadangan RUU Anti Lompat Parti.

Beliau berkata, RUU itu tidak akan dibentangkan dalam sidang khas Isnin ini, sebaliknya ia akan dihantar balik untuk kajian lanjut berhubung definisi “lompat parti”.

Kenyataan Wan Junaidi itu mengesahkan laporan FMT terdahulu yang memetik sumber sebagai berkata, Jemaah Menteri meminta semakan ke atas RUU itu dibuat, lima hari sebelum sidang khas diadakan.

Sumber berkata, perdana menteri akan mempengerusikan mesyuarat mengenai RUU itu pada Ahad ini, dengan semua ahli Parlimen dan senator dipanggil.

Mengulas lanjut, Hassan berkata, alasan masalah tafsiran “lompat parti” adalah tidak munasabah dan didakwa merupakan usaha untuk menggagalkan kewujudan Akta Anti Lompat Parti.

Jelasnya, masalah tafsiran “lompat” itu boleh diperbaiki, diperkemas dan diperhalusi dari semasa ke semasa melalui pindaan akta biasa di Parlimen.

“Bukanlah sesuatu yang rumit. Yang penting wujudkan segera Akta Anti Lompat parti sekarang. Bukan esok, bukan lusa. Berlengah-lengah itu sebenarnya adalah dalih untuk mengelak undang-undang antilompat parti berjaya digubal di negara ini,” katanya.

Beliau mendakwa, tindakan menggagalkan Akta Anti Lompat Parti juga adalah “langkah balas dendam” atas kekalahan kerajaan dalam usul berkaitan akta Sosma baru-baru ini yang ditentang sepenuhnya oleh ahli Parlimen pembangkang.

“Kali ini di pihak kerajaan pula ingin melihat RUU ALP digagalkan daripada dibawa ke Parlimen. Perbuatan mereka seperti ‘ibu bapa yang membunuh anak sendiri’,” katanya. – FMT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: