Teori Kamal Hatta: Belanjawan 2021-antara patriotik & gila kuasa

Negara kita sedang berhadapan dengan gelombang ketiga Covid-19. Ini terjadi selepas PRN Sabah. Meledak wabak ni tersebar dengan angka kes positif yang gila babi. Tapi kau orang jangan tak sedar, ada sekelompok ahli politik yang gila babi nak jatuhkan kerajaan kerana nak ambik kesempatan wabak yang melantun sekarang. Aku kata Anwar Ibrahim dah gagal dalam move retorik angka. Penipu. Kaki kelentong. Bukan wujud pun angka sokongan ahli-ahli parlimen yang dia sebut dalam sidang media ‘kasi gempak’ 23 September dulu. Ini semua karut politik. Last dia kata 38 MP PKR yang sokong dia…. Read More

Intipati perutusan PM mengenai situasi semasa COVID-19

📌 COVID-19: Hampir 11,000 anggota polis dikuarantin sehingga kini – PM Muhyiddin 📌 Belanjawan 2021: Ketepikan perbezaan politik, utamakan kepentingan rakyat – PM Muhyiddin 📌 Bajet 2021: Kerajaan akan umum inisiatif ringankan beban ditanggung rakyat hadapi situasi sukar – PM Muhyiddin 📌 COVID-19: Banyak kekangan untuk gubal SOP pilihan raya yang benar-benar berkesan – PM Muhyiddin 📌 PRK Parlimen Batu Sapi dan Pilihan Raya Negeri Sarawak tidak dapat dielakan – PM Muhyiddin

Era gelap industri muzik, kesan wabak Covid-19

Industri muzik Malaysia pernah digemparkan dengan isu ‘Black Metal’ yang melanda negara ini penghujung tahun 2001 dulu, kesan laporan akhbar arus perdana yang tercetus pada 27 Julai 2001. Akibatnya, banyak acara muzik rock dan muzik berat indie (bebas) menerima kesan paling teruk kerana dibatalkan atas faktor keselamatan dan arahan pihak berkuasa. Paling terjejas adalah penggiat-penggiat seni muzik keras khususnya pemuzik muzik metal. Namun selepas peristiwa 911 iaitu serangan pengganas ke atas World Trade Center di New York (11 September 2001) isu ‘black metal’ lenyap seketika. Penggiat-penggiat seni muzik metal tanahair kembali bernafas… Read More

Bantuan Prihatin Nasional disalur, melegakan rakyat

Bantuan Prihatin Nasional (BPN) 2.0 telah pun disalurkan terus ke akaun orang ramai yang layak bermula 22 Oktober lepas. Ketika gelombang ketiga Covid-19 melanda negara, bantuan kerajaan ini telah melegakan kebanyakan rakyat bagi meringankan bebanan kos akibat pelaksanaan PKP dan beberapa negeri melalui pelaksanaan PKPB yang telah menghadkan pergerakan rakyat bagi mengelakkan penularan wabak. Pemberian wang bantuan ini fasa pertama akan bermula 22 Oktober dan fasa kedua pula akan disalurkan pada awal tahun 2021. Bantuan Prihatin Nasional ini adalah lanjutan daripada bantuan yang pertama ketika pertengahan tahun ini semasa negara menghadapi Perintah… Read More