Teori Kamal Hatta: Anwar menipu Agong dan rakyat

Sungguh dasyhat kotak fikiran kelompok penyokong dan pentaksub Anwar Ibrahim. Satu Malaysia sendiri nampak penipuan Anwar. Semua rakyat nampak Anwar mengadap Agong semalam (13 Oktober) dan pertemuan tak sampai 30 minit itu tidak ada kaitan dengan dia bakal menjadi PM. Istana Negara pun bijak, terus keluar kenyataan rasmi sesudah Anwar mengadap Agong. Titah Al-Sultan Abdullah dalam kenyataan rasmi itu jelas menyatakan kedatangan Anwar hanya menyebut mempunyai sokongan 120 tetapi tidak menyerahkan senarai nama atau dokumen yang didakwa oleh Anwar telah tunjukkan kepada Agong. Itu Anwar sebut dalam sidang media dia jam 2… Read More

Teori Kamal Hatta: Sabah Tumbang Akibat Kecelakaan Anwar

Selesai urusan kerja-kerja aku dalam pilihanraya Sabah. Akibat kes Covid-19 naik mencanak di Tawau, aku juga dalam proses kuarantin. Pedulikan hal Covid ni, Warisan Plus dah tumbang gara-gara kecelakaan Anwar. Anwar ni memang dah melekat sial politik sebab disumpah seranah kawan-kawan lama dia. Aku kenal perangai politik Anwar, suka janji boombastic dengan banyak orang dan banyak tak tertunai. Itu yang ramai sumpah seranah. Teori aku mudah, elok Anwar disumbat semula ke dalam penjara. Aman negara ni. Kau orang jangan buta tuli dan bebal taksub melampau. Dia bukan wali, jauh sekali dewa. Kau… Read More

Rencana | Anwar dilihat sebagai terdesak & tidak patriotik

Telah masuk hari kedua selepas Anwar Ibrahim membuat ‘kegemparan’ politik dengan mendakwa mempunyai sokongan majoriti ahli-ahli parlimen dan sekaligus mengumumkan bahawa kerajaan Perikatan Nasional pimpinan Muhyiddin Yassin telah tumbang. Anwar mengulangi sejarah ‘retorik angka majoriti’ yang dimulai dengan Projek 16 September 2008 dulu. Nampaknya beliau tidak serik. Demi keegoan politik untuk membuktikan diri masih relevan, popular dan ‘berkarisma’, Anwar telah cuba menafikan kenyataan Guan Eng yang sebelum itu telah menobatkan Shafie Afdal sebagai calon PM blok pembangkang. Anwar dilihat sudah hilang upaya mengumpulkan sokongan majoriti ahli-ahli parlimen. Ini langkah serampang tiga mata,… Read More

Teori Kamal Hatta: Langkah Meridien-Anwar sabotaj Warisan, gerak tersirat bunuh politik Shafie

Aku menulis ketika ini dari Tawau. Nak tengok sendiri depan mata tahap sokongan rakyat terbanyak kepada Shafie Afdal dan Perikatan Nasional. Jangan kau orang fikir Anwar saja-saja buat langkah bodoh untuk umum ada majoriti ahli-ahli parlimen. Mesti ada sebab. Ketika banyak pihak ‘membaca’ bahawa tindakan Anwar Ibrahim membuat pengumuman bahawa beliau sudah mempunyai sokongan majoriti ahli-ahli parlimen dan mendakwa kerajaan Perikatan Nasional sudah tumbang, sebagai ‘divert’ isu Mohamadin Ketapi sebenarnya ia adalah ‘langkah tersirat politik’ mahu memastikan Warisan gagal mencapai kemenangan PRN Sabah. Anwar ada keegoan tersendiri dan keangkuhan politik beliau tidak… Read More