Membawang Akhir Zaman: Batu api politik dalang petisyen ke atas Finas

FINAS sekali lagi diuji polemik terbaharu dengan beberapa persatuan perfileman, namun kali ini ia dapat dihidu sebagai ‘usaha gelap politik’ yang menjadi batu api menggerakkan petisyien ke atas Pengerusi dan CEO Finas. Kesian brader Zakaria, asyik kena kecam je. MAZ diberitahu oleh kawan-kawan mulut kepoh, wujud usaha terancang memutuskan komunikasi dua hala antara Finas dan para penggiat perfileman terlibat agar ‘konflik terancang’ ini berterusan sehingga mencapai tahap kerosakan total kepada Finas. Wah! Namun apakah usaha gelap ini tidak diketahui langsung oleh Finas? Kawan-kawan mulut kepoh MAZ kata lagi, Pengerusi FINAS brader Zakaria… Read More

Membawang Akhir Zaman (MAZ): Profesionalisme Zuraida & PRIMA selesai isu Residensi Port Dickson

Hujung tahun 2019 dulu, heboh dan kecoh apabila sekumpulan pembeli projek perumahan PRIMA Residensi Port Dickson membuat aduan kepada media kerana rumah tak siap. Itu hak mereka untuk menyuarakan kegusaran dan permasalahan yang dihadapi apabila melihat rumah idaman yang dibeli ‘terbengkalai’. Kumpulan pembeli ini gigih menyuarakan isu-isu berkaitan melalui pelbagai saluran media dan sosial media. Akibatnya, kemarahan pembeli-pembeli ini tak terbendung sehingga ada yang melontarkan komen berkaitan isu Residensi Port Dickson ini dalam setiap posting Menteri KPKT di sosial media. MAZ tau Hajah Zuraida Kamaruddin seorang yang peka isu-isu begini. Dia takkan… Read More

Membawang Akhir Zaman (MAZ): Zahid masih ber-mentor-kan Anwar?

Meletup kejap satu negara apabila Annuar Musa mendedahkan wujud surat pimpinan utama Umno yang menyokong Anwar Ibrahim sebagai PM. Lebih gempar, melalui surat tersebut ia terserlah usaha Zahid-Najib mahu menjatuhkan kerajaan Perikatan Nasional. Walaupun sudah menjadi Presiden Umno, Zahid Hamidi masih lagi ‘akur’ dan ‘ikut telunjuk’ Anwar Ibrahim yang merupakan bekas boss Zahid semasa beliau menjadi Ketua Pergerakan Pemuda Umno Malaysia semasa Anwar dipecat oleh Mahathir pada 2 September 1998 dulu. Tindakan itu dilihat sebagai usaha mengheret Umno terlibat dengan gerakan politik melalui ‘gabungan’ PH-Umno. Soal utamanya, apakah keseluruhan ahli Umno sanggup… Read More

Membawang Akhir Zaman (MAZ): KENAPA KERAJAAN BATAL KERETAPI LAJU – HSR?

Malaysia kena buli dengan Singapura. Banyak yang bercerita pasal keretapi laju. Ada yang kata Malaysia rugi. Kerajaan membazir sebab kena bayar pampasan. Korang tahu tak sebab apa sebenarnya. Kerajaan tak boleh nak cerita semua, ini kawan aku ada geng kat dalam cerita sebab apa perjanjian ini batal. Kalau korang nak tahu, sebenarnya kerajaan dah try nego dengan Singapura sampai tengah malam 31 Disember 2020 nak ajak Singapura join juga tapi diaorang tak nak juga sebab nak duit pampasan. Singapura cakap bayar dulu baru bincang balik. Ini sebab utama kenapa kerajaan batal projek… Read More