Teori Kamal Hatta: ‘Denial Syndrome’ PH makin parah!

Masuk sembilan bulan Perikatan Nasional berkuasa sejak 26 Febuari tahun ini, penyakit ‘denial syndrome’ baik kepala politikus dan penyokong totok PH makin parah. PH ni masih bermimpi yang Putrajaya boleh diambil alih dalam masa terdekat. Itu sebablah Anwar gila-gila nak tumbangkan kerajaan Muhyiddin Yassin melalui gerakan gagalkan Belanjawan 2021. Malaysia Now telah kasik bocor cerita ada politikus sebelah PH menjadi moderator untuk menarik sokongan MP-MP blok kerajaan melaksanakan gerakan menggagalkan Belanjawan 2021,yang secara langsung akan menjadi ‘isyarat politik’ bahawa kepimpinan Muhyiddin ditolak. Kau orang fikir Muhyiddin dan Perikatan Nasional akan membiarkan kuasa… Read More

Rencana | Anwar dilihat sebagai terdesak & tidak patriotik

Telah masuk hari kedua selepas Anwar Ibrahim membuat ‘kegemparan’ politik dengan mendakwa mempunyai sokongan majoriti ahli-ahli parlimen dan sekaligus mengumumkan bahawa kerajaan Perikatan Nasional pimpinan Muhyiddin Yassin telah tumbang. Anwar mengulangi sejarah ‘retorik angka majoriti’ yang dimulai dengan Projek 16 September 2008 dulu. Nampaknya beliau tidak serik. Demi keegoan politik untuk membuktikan diri masih relevan, popular dan ‘berkarisma’, Anwar telah cuba menafikan kenyataan Guan Eng yang sebelum itu telah menobatkan Shafie Afdal sebagai calon PM blok pembangkang. Anwar dilihat sudah hilang upaya mengumpulkan sokongan majoriti ahli-ahli parlimen. Ini langkah serampang tiga mata,… Read More

Teori Kamal Hatta: Monyet Menari Cha-cha

Kau orang mesti pelik tajuk tulisan kali ini. Aku pinjam ayat seorang kawan fb untuk merujuk gelagat 106 MP blok pembangkang semalam. Monyet sejenis haiwan yang tak berdisiplin. Itu sebab ada banyak perumpamaan dikaitkan dengan kelakuan monyet. Contoh yang glamour ‘macam monyet mendapat bunga’ atau ‘monyet kena belacan’. Babi hutan pun kalau berkumpulan, masih jalan berderet tak bersepah macam ayam berhamburan. Semalam kau orang mesti baca posting macai-macai PH dok gebang yang PN hanya berdiri dengan majoriti tipis dan takkan bertahan lama. Nampak naratif ini tak mempedulikan kepentingan rakyat. PH mesti nak… Read More

希盟++“沙安慕配” 马哈迪自打嘴巴 也侮辱安华

希盟+首相人选推出“沙安慕配”,由多元政党的民兴党主席拿督斯里沙菲益为首相,违背了早前马哈迪的“必须由纯马来政党的领袖才能就任首相”论。 马哈迪拒绝“安慕配”时,当时以公正党不是纯马来政党为由,难以获取马来选民的支持,坚持自己就任首相,并推出“马安配”,而当时安华也坚持立场,拒绝了马哈迪的建议。 如今希盟++再次推出新配套,即推举沙菲益为首相,公正党主席拿督斯里安华任第一副首相,前吉打州务大臣拿督斯里慕克力为第二副首相。 据消息人士指出,马哈迪此次推出的“沙安慕配”,但沙菲益是来自多元政党,并不是纯马来政党,他并非真心推举沙菲益为首相。 “马哈迪真推举沙菲益任相,那就自打嘴巴,甚至也侮辱了安华。” 无论如何,希盟将于7月2日开会商讨“沙安慕配”课题,若有盟党在希盟党主席理事会上提出这个课题,则希盟党主席理事会就会做出讨论。 Sumber MyLifeMx.com