Teori Kamal Hatta: Kantoi Pakatan Sulit Anwar-Zahid Terdedah

Lama dah wa tak menulis sebab kesibukan membantu gerak kerja kemasyarakatan. Lu orang jangan fikir wa takde kerja sentiasa nak membidas je. Hari ni memang terdetik wa nak balun hal pakatan sulit Anwar-Zahid. Lu orang bukan tak tau, dua-dua politikus ni dah berhubungan sejak era Reformasi lagi. ‘Kesetiaan’ Zahid kepada Anwar ni sangat luarbiasa. Kononnya dulu wa pernah dengar khabar-khabar angin yang Zahid kasik pecah info untuk Anwar. Kira diandaikan Zahid jadi mata tangan kaki Anwar di sebelah BN. Tapi hari ni memang sah sangat, kenyataan media Anwar dan Zahid memang copy… Read More

Setahun penubuhan Perikatan Nasional, diasak mendepani cabaran semasa.

Genap setahun apabila Pakatan Harapan tumbang pada 23 Februari 2020 sebagai parti pemerintah kerajaan Persekutuan. Suatu peristiwa politik penting dalam sejarah Malaysia, buat kali pertama pemerintahan bertukar tangan melalui gerakan politik radikal. Politik Malaysia telah mencatat sejarah luarbiasa apabila Barisan Nasional yang berkuasa sejak tahun 1972 (sebelum itu Perikatan sejak 1957) ditewaskan pada 9 Mei 2018 melalui Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14. Perspektif pemimpin dan penyokong Pakatan Harapan (PH) akan kekal beranggapan bahawa Langkah Sheraton pada 23 Februari tahun lepas adalah ‘pengkhianatan mandat rakyat’. Beberapa ahli parlimen PH yang sedang selesa menikmati… Read More

Membawang Akhir Zaman: Batu api politik dalang petisyen ke atas Finas

FINAS sekali lagi diuji polemik terbaharu dengan beberapa persatuan perfileman, namun kali ini ia dapat dihidu sebagai ‘usaha gelap politik’ yang menjadi batu api menggerakkan petisyien ke atas Pengerusi dan CEO Finas. Kesian brader Zakaria, asyik kena kecam je. MAZ diberitahu oleh kawan-kawan mulut kepoh, wujud usaha terancang memutuskan komunikasi dua hala antara Finas dan para penggiat perfileman terlibat agar ‘konflik terancang’ ini berterusan sehingga mencapai tahap kerosakan total kepada Finas. Wah! Namun apakah usaha gelap ini tidak diketahui langsung oleh Finas? Kawan-kawan mulut kepoh MAZ kata lagi, Pengerusi FINAS brader Zakaria… Read More

Teori Kamal Hatta: Dr Dzulkefly beri alasan bodoh, Task Force Covid-19 Selangor gagal

Apa nak jadi dengan Task Force Covid-19 Selangor ni bai? Ada ketua task force ni Dr Dzulkefly Ahmad boleh beri alasan tak dapat kerjasama KKM dengan tak mendapat maklumat data berkaitan. Ok, dia nak main politik lagi. Kita semua tau Selangor diperintah oleh PH. Tapi kenapa Negeri Sembilan yang jugak diperintah oleh PH masih boleh melaporkan maklumat terkini harian Covid-19. Adakah kerajaan Selangor memang tak ada hubungan antara kerajaan dengan kerajaan hal penting begini atau Dr Dzulkefly ni memang seorang yang gagal mengendali dan memimpin task force? Alasan dia beri sangat bodoh…. Read More