Teori Kamal Hatta: Kes Covid-19 Selangor naik, Dr Dzulkefly patut letak jawatan ketua task force!

Tahniah buat Selangor khusus kepada MB Amirudin Shari dan Ketua Task Force Covid-19 Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad apabila negeri ini catat rekod kes positif harian tertinggi, 3,126 kes daripada 5,725 kes kebangsaan. Kalau kau orang tukar dengan nilai peratus bersamaan 54.6 peratus! Bayangkan tu Selangor je dah sumbang separuh jumlah kes positif harian kebangsaan. Dasyhat sangat ni. Anwar Ibrahim dan kuncu-kuncu PH dia asyik menekan kerajaan Perikatan Nasional supaya berundur kerana kegagalan tanggani Covid-19. Tapi bahalol dia ni sedar ke tak yang Selangor catat kes tertinggi sejak dua minggu berturut-turut? Mana Dr… Read More

Membawang Akhir Zaman (MAZ): Zahid masih ber-mentor-kan Anwar?

Meletup kejap satu negara apabila Annuar Musa mendedahkan wujud surat pimpinan utama Umno yang menyokong Anwar Ibrahim sebagai PM. Lebih gempar, melalui surat tersebut ia terserlah usaha Zahid-Najib mahu menjatuhkan kerajaan Perikatan Nasional. Walaupun sudah menjadi Presiden Umno, Zahid Hamidi masih lagi ‘akur’ dan ‘ikut telunjuk’ Anwar Ibrahim yang merupakan bekas boss Zahid semasa beliau menjadi Ketua Pergerakan Pemuda Umno Malaysia semasa Anwar dipecat oleh Mahathir pada 2 September 1998 dulu. Tindakan itu dilihat sebagai usaha mengheret Umno terlibat dengan gerakan politik melalui ‘gabungan’ PH-Umno. Soal utamanya, apakah keseluruhan ahli Umno sanggup… Read More

Membawang Akhir Zaman (MAZ): KENAPA KERAJAAN BATAL KERETAPI LAJU – HSR?

Malaysia kena buli dengan Singapura. Banyak yang bercerita pasal keretapi laju. Ada yang kata Malaysia rugi. Kerajaan membazir sebab kena bayar pampasan. Korang tahu tak sebab apa sebenarnya. Kerajaan tak boleh nak cerita semua, ini kawan aku ada geng kat dalam cerita sebab apa perjanjian ini batal. Kalau korang nak tahu, sebenarnya kerajaan dah try nego dengan Singapura sampai tengah malam 31 Disember 2020 nak ajak Singapura join juga tapi diaorang tak nak juga sebab nak duit pampasan. Singapura cakap bayar dulu baru bincang balik. Ini sebab utama kenapa kerajaan batal projek… Read More

Membawang Akhir Zaman (MAZ): Nasi Lemak Sambal Lipas!

Orang bandar yang jenis kerja di pejabat memang tak sempat nak memasak awal pagi kalau masuk pejabat pukul 8 atau 9 pagi. Kebanyakan mereka akan membeli makanan untuk sarapan di gerai-gerai tepi jalan. Awas kalau kau orang membeli nasi lemak atau jajan. Sebelum makan periksa dulu takut-takut ada pulak ‘menu’ tambahan. Ini terjadi dengan seorang kawan MAZ. Tiap hari dia akan membeli 5-6 bungkus nasi lemak untuk geng dalam opis. Entah satu pagi memang nak jadi cerita. Kebetulan dia dah balun dua bungkus masa awal pagi di opis. Kemudian ada baki tiga… Read More